(Artikel ur VD Tidningen Nr 2, 2020)

Organisationskonsulten Liv Cardell har utvecklat konceptet Red Matters 3-ology, RM3, en filosofi med metoder baserade på tre styrdomäner vars kulturellt influerande redskap och processer är användbara på alla nivåer och sammanhang i en organisation. Konceptet är specifikt framtaget för att hantera nutidens komplexitet. De tre styrdomänerna är: effektivitet – värden/tillit och innovation. Den här modellen presenterar hon i boken ”Framtidskoden”.

Med RM3 utvecklar Liv Cardell chefer och organisationer runt om i världen med bland annat FN: organisationen IAEA och med ett stort internationellt globalt oljebolag i Latinamerika.

– Eftersom Red Matters handlar om att skapa starka, effektiva och värdestyrda kulturer präglade av tillit och innovativt tänkande kallar jag mig ibland lite skämtsamt för organisationsbonde och Red Matters för organisationens bondepraktika. Kultur är ett hantverk som kräver långsiktigt och tålmodigt arbete där man kontinuerligt danar, sår, lär och utvecklar sida vid sida om vardagens produktion, säger Liv Cardell.

SAMVERKAN ÖVER GRÄNSERNA

Hon betonar att ju mer komplexiteten ökar, ju fortare utvecklingen går, ju mer globala vi blir, desto mer behöver vi samverka över gränserna för att koordinera helheten och för att tillvarata allas idéer och kompetens. Genom involverande och samverkande arbetsformer danas medarbetarna till ansvarsfulla medledare. Man möter ofta komplexitet med komplexitet.
– Men det är när det mest basala kan förklaras på ett enkelt sätt och när metoder används som enkelt kan förstås, som påverkan blir störst på människors förmåga och vilja att förändra, betonar Liv Cardell.

Hon menar att det viktigaste och mest kraftfulla påverkansredskapet av alla är kultur.
– Det finns inget som skapar fler broar eller avgrunder mellan människor. Det finns heller inget som är mer avgörande för huruvida människor är avslagna eller påslagna i en organisation. Trots detta är kulturella redskap och kulturell kompetens väldigt lite utvecklad i våra organisationer.

Leave a Reply

Liv Cardell

Hjorttackegatan 23

211 33 Malmö

Sweden

Tel: +46 733 744 777