GÅR EN KULTUR ATT PÅVERKA? KAN OCH VILL VI PÅVERKA FRAMTIDEN?

Ju mer komplext samhället blir, ju färre resurserna blir, ju mer globala vi blir, desto mer behöver vi samverka för att förstå och hantera helheten. I nutidens svårtolkade komplexitet och mångfald ökar rädsla och osäkerhet. Där rädslan finns byggs murar mellan skillnader, en rörelse vi kan se i olika delar av världen just nu. Rädslan gör att vi får ett större egofokus och med en minskad förmåga att se helhet och att höja blicken mot fram tiden. Detta blir kontraproduktivt mot de behov av samverkan som nutidens komplexitet kräver. Mer än någonsin behöver vi samverka över gränserna och använda vår kollektiva intelligens, både inom organisationer och i samhället i övrigt. Människan har fått gåvan att kunna samverka och tänka framåt. Men använder vi den? Detta är inledningen till min kommande bok som ännu inte fått ett namn men som handlar om mitt koncept Red Matters 3-ology och som handlar om behovet av nya samverkansformer.

För många år sedan besökte jag en ö i Karibien som var den vackraste av öar. Jag bodde i ett hus högt beläget på ett berg med utsikt över turkosblått hav. En dag frågade jag och en vän vår husmor om vägen ned till havet. Hon såg förskräckt på oss och avrådde oss att gå till fots. Men vi stod på oss och blev då rekommenderade att ha enkla kläder, inga smycken eller pengar med. På väg mot havet passerade vi palatsliknande hus med stora trädgårdar omgärdade av höga järngaller. Både innanför och utanför gallren skällde hundar hotfullt på oss. Rädda vände vi om efter några hundra meters vandring och kröp in i skyddet av vårt hus. Så nära paradiset och ändå så långt ifrån. De med möjlighet till frihet hade frivilligt skyddat sig bakom lås och galler, visserligen gjorda av guld men långt ifrån spontan gemenskap. Ett omvänt fängelse! Samma år besökte jag en grekisk, turistmässigt outvecklad ö. Här fanns varken palats eller galler. Här levde människor under enkla, men inte fattiga, förhållanden och under ganska lika omständigheter. På ön fanns ingen kriminalitet. Jag kunde lämna min dörr öppen och tryggt vandra ensam mitt i natten. Här äter, dricker, umgås och dansar alla med varandra, turister, invånare, tjocka, smala, gamla unga, handikappade. Ön präglades av varma, välkomnande och inkluderande hjärtan.

Två öar. Den ena präglad av rädsla, aggressivitet och exkludering. Den andra ön präglad av tillit, öppenhet och inkludering. Detta har fått mig att fundera över följande: Går kultur att påverka? Går det att få oss människor att ta ansvar för kloka beslut och handlingar nu och som får önskade konsekvenser? Mot vilken ö kultur håller vi på att utvecklas mot? Rädsla eller tillit? Tror du att kultur går att påverka? Tror du att vi är beredda att skapa lite obekväma beslut nu för en önskad framtid lite senare?

Det är dessa frågor och upplevelser som fick mig att utveckla konceptet Red Matters 3-ology, RM3, och som handlar om att bygga broar mellan skillnader, tillvarata den kollektiva intelligensen och om långsiktigt smart beslutsfattande.

Leave a Reply

Liv Cardell

Hjorttackegatan 23

211 33 Malmö

Sweden

Tel: +46 733 744 777